Bloggiblogga

En blogg om mig, min familj och mitt stora intresse Geocaching.

Klippa gräset och vattna blommor

Kategori: Jag och familjen

Var dagens uppdrag då mina päron inte behagar vara hemma på 5-6 veckor denna sommar. Jag tömde post och Uffe klipptegräs och jag vattnade och barnen ritade teckningar som kommer att bli hittade av de glada morföräldrarna när de kommer tillbaka. Storebror den yngre med familj har ju oxå koll på huset så det är underkontroll och inte står och känner sig ensamt. Växthuset fick ett besök det med.
 
Men vad gör det vi passade på att logga lite burkar bland annat denna Piren Dit Ikaros var på väg.
 
Foto
 
Mannen gav sig på detta men sa inga mera som denna vått höjdrädd och inte så att han njuter av adrenalinkickar av detta slaget. Till vänster på nedan kortet ser ni ett sjömärke med en vit mini fyr bredvid, det är samma som på bilden ovan.
 
 
Lunchen intogs på populärt knökfullt Mc -Ställe där det bjöds på ansiktsmålning. 2 Stormförtjusta fjärillar kom med ut. 
 
 
 
I Mariestads hamn avslutade vi dagen med sommarens godaste glass, heja GB Glass för de undebara smakerna på kulglassen.
 
 
Oj vilka förändringar det har hänt sedan man flyttade här ifrån, bara possetiva tycker jag. Massa sommarkännsla helt klart. Nya tillägg på kajkanten, nya trappor. Nya glasshak och matställen. Snyggt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Geomedicin för 2

Kategori: Geocaching

Birgitta min underbara geo vän och jag ville komma ut i friska luften och ventilera lungor och lätta våra hjärtan och tömma våra huvuden. En helt vanlig georunda med andra ord. Målet för dagen var 2 gömmor åt Ulricehamns hållet samt massa andra burkar längs vägen och i omnejd så strax efter 9 möttes vi upp på det vanliga stället och for vidare tillsammans. Det var ju hellregn på morgonen och Birgitta var skeptisk men jag var possetiv åt oss båda och sa jo nu ger vi oss iväg håller tummarna och om det regnar så snackar vi massa på ett fik över en go kaffe!
 
Jag kom i regnkläder till mötet, Birgitta kom med kassar med extrakläder gummistövlar paraply mm. Men det vart en ofantligt solig och härlig dag och inget regn. 
 
Vi började med Vädersholm
Vädersholms medeltida borg i Södra Vings socken nämns första gången i historien 1378. Innahavare då var Heine Snakenborg. Han var en anhängare till den dåvarande svenske kungen Albrekt av Mecklenburg. Men efter slaget vid Åsle 1389 sålde Snakenborg borgen till drottning Margareta, som donerade den till Gudhems kloster 1392. Under medeltiden låg borgen ute på en ö i sjön Mogden men en sänkning av vattenståndet har idag gjort det till en halvö. Av borgen idag syns tre kullar med rester av byggnader. På den första kullen som är den högsta låg det centrala borgtornet. Detta var troligtvis anläggningens enda byggnad helt i sten. På den mellersta kullen finns rester av en källare under ett större trähus och på den yttersta kullen rester av en stor träbyggnad som kan ha varit borgherrens bostad. Borgen förföll troligen redan under 1400-talet.
 
 
När jag körde mot detta ställe tog vi kanske inte den smartaste vägen men när vi närmade oss sa jag - Här har jag varit! detta var före geocachingen och det var ett snabbt stopp mest för att Uffe och jag gillar 
 
 och svängde in.
 
 
Vi fortsatte turen mot  Well's ruin för det var dessa 2 som var viktigast med dagen, självklart tog vi de vi passerade för vi är ju U+L och Bojip vi loggar det vi kommer över.
 
 
Kyrkan byggdes troligen under senare delen av 1100-talet, men på hösten 1893 stod den nya kyrkan färdig och då lämnades den gamla att förfalla. 1933 påbörjades arbetet med att restaurera och säkra den återstående ruinen och det firas fortfarande en del sommargudstjänster här. På kyrkogården runt kyrkoruinen räknar man med att det finns omkring 13000 gravar. Enligt sägen fick gravgrävarna rikligt med brännvin att dricka inför och under arbetets gång. Kyrkogården var trång och Brynnebäckens vattennivå betydligt högre än idag. Det hände att nygrävda gravväggar rasade samman och gravarna fylldes med vatten och flytande kistor. Flertalet av kyrkans inventarier används nu i den nya kyrkan strax intill.
Den nya kyrkan och den gamla kyrkan.
 
 
Vi hittade oxå ett vackert ställe som heter  Bogastugan inget var öppet men det varkade som ett fik.
 
 

Idag används också området förutom som hembygdsgård också som iläggningsplats för fritidsbåtar. Detta sker i samarbete mellan Tolkens fiskevårdsförening och Södra Vings Hembygdsförening.

Intressant är att området karaktär av gemensamt bruk kvarstår, dock i andra former än det ursprungliga ändamålet.

Ladugården är timrad och bjälkarna på takets insida är saxade. Byggnaden är omkring 20 meter lång och innehåller stall för 2 hästar, fåhus för 4 kor, höns och grisar samt loge och lada. Ladugården är försedd med ”skunke”, en ungefär 1 ½ meter bred utbyggnad över dörrarna vid stall och fähus, dvs det är egentligen framsidans vägg som är indragen för att ge regnskydd osv. åt bonden då han skulle bära foder från ladan till stallet. ”Skunke” var förr mycket vanligt på ladugårdarna i bygden, men denna ladugård är den enda kvarvarande i sitt slag i bygden.

Troligtvis har ladugården uppförts vid 1800-talets mitt av syskonen Ögrens morföräldrar August och Beata Johansson . fram till 1946  var den i bruk för kreatur . Det kan heller inte ha varit länge sedan den fick nytt tak och det är ju bland det viktigaste för att bevara dessa byggnader. Vackert och väl värt ett besök.

Och dagens adrenalin kick gick till Bojip med att logga Gamla järnvägsbron  Bojip gav sig ut på det magnetiska, jag håller i 2 gpsér och 2 kameror samt en förlängd arm för att ge en penna till bojip som inte fick med en ut. Hon klättrade runt hit och dit men så var det med mina guidande hök ögon som hon kunde lägga vantarna på den. Tjoho!! När det var dax att logga så stannar en dam på bron och tittar förundrat på Birgitta och mig ganska förståligt och modig var den nyfikna tanten oxå som efter en stunds betraktande vågar frågar" Har ni tappat något eller?". Måste erkänna att om vi tappat något där hade nog chansen varit minimal att det INTE trillat i vattnet om den inte var försedd med en otroligt stark magnet förstårs, så hon fick i stället en liten beskrivning om hur geocaching går till, hon kommer nog inte att klättra ut och muggla gömman.

Sen skulle vi ju fika och det var så att det var knorr i magen och en otroligt god dagens meny då jag tog kyckling Birgitta tog fisk. Ute i solen såklart för det regnade ju inte.

 

Hätteboda Vildmarkscamping

Kategori: Jag och familjen

Våra livs häftigaste camping erfarenhet!! Vi kommer åka dit igen.
 
Vi frågade barnen vad de önskade göra på sommarlovet då mamma och pappa och de 2 söta tjejerna skulle ha 2 veckor tillsammans. Svaret blev snabbt campa fiska spela minigolf och paddla kanot. Vi har klarat av allt utom minigolfen. Inför campandet införskaffades 2X 
 
DISCOVERY
 
Samt ett TRANGIA 25-6UL
 
 
Ankomst pappa och barn reser tältet mamma Lena gör mat kl. är nu ca 18,30. Och det är Torsdagen den 12 Juli 2012. Vi skall stanna 3 nätter men det visar sig bli en extra då barnen inte ville sluta campa riktigt ännu!
 
 
 
Reklamen för campingen som egentligen inte är reklam utan det är nog en slogan...är som följer ....
 
"Campingplatsen för er som hatar campingplatser"
 
 
Så underbart ställe, vi planerar redan för nästa år och vad som saknades eller kan tänkas behövas för en längre visstelse på denna helt klart speciella plats.
 
 
 
Det som gör att detta är en riktig vildmarkscamping är att det finns ingen el inte ens i receptionen. Inget rinnande vatten ( jo om man handpumpar upp det själv ) inga faciliteter utöver ordentliga och fina torrtoaletter men de är inga vanliga bajamajor utan fina rena väldoftande med mega tankar som tömms med slammsugar bil. Dessa städades 2 ggr / dag gissar vi på utefter hur det såg ut och verkade. Alltid toapapper och vatten i den fotpumpade hand tvättar vattnets dunk. För att laga mat fanns gasol plattor i "KÖKET" som bestod av en gigant tank som man själva fick pumpa vatten till som sen gick att få lite rinnande vatten i kranarna vid diskbänkarna, Gasolplattor 2X 2 st som man fick använda där de stod. Men dessa användes inte så mycket till mat utan för att koka vatten som man sen fyllde i Dusch bagen / Fritidsdusch som är som nedan fast dessa var i lite hårdare plast och mera dunk lik. Dessa fylldes med en del upp pumpat kallt vatten och en del uppvärmt vatten. Igentligen skulle de bli varma av att stå i solen men så var ju inte ricktigt fallet denna sommar så vi som inte fattat detta förens sista dagen fick en kalldusch efter att vi badat. Dessa fick man sedan gå in i duschen och hissa upp i ett rep som man knöt fast i väggen och sen var det bara att skynda sig för det är 20 l kallt vatten / säck. 
 
 
Ville man basta så gick det ju super bra men varsågod och elda själv, och inte nog med det så måste man såga sin ved och hugga sin ved. Detta gäller även för att få ved till grillplatserna där vi lagade mestadels av maten, redten kokades på Trangia köket. 
 
 
Kök längst bort i bild. Dusch hus vid sidan.
 
 
Toaletter
 
 
Bastu huset som nästan alltid var besökt och varmt och ofta fullt med nakna tyskar. 
 
 
Per och Maj-Britt Larsson som äger campingen och har gjort det sedan 1997 då den öppnades var helt underbara människor, Per han åkte några varv / dag runt alla ställerna och kollade till kanoter, roddbåtar, bastun och gästerna mm. Han berättade att tidigare år har det varit max 5% svenska gäster resten tyskar och holländare samt några danskar, och max 7-8 % husbilar eller husvagnar resten tält. I år trodde han på ökning av svenska gäster och enligt de bokningar så var han uppe på runt 8% svenskar i år. Det är väldigt många som återkommer år efter år och det syns på deras FB sida samt hemsida. Alla platser är utmärkta med små söta lappar på träd eller stolpar i trä. och om platsen är bokad sitter det en lapp till under med namn och datum för vistelsen.
 
 
Ville man paddla eller ro roddbåt så var det varsågod att göra det man fick ta sig en kanot eller båt som sitter fast i en kjedja med carbinhake som bara var att lossa paddlar och flytvästar fanns i ett föråd vid bastuhuset. Det kostade 10kr / timme och man fick hålla reda på själv hur länge man har lånat dem och betala vid utchekningen.
 
 
Men campingen hade oxå lyx varje morgon 9:05-9:20 såldes det färska frallor vid köket för 5 kr st.
 
Vi grillade mestadels på den närmaste grillplatsen inte så långt från vår tält plats ca 300m.
Mysigt värre med våran egen kapade och huggna ved.
 
 
  
Här är en översikt över den senaste delen av den 80 ha. mark som campingen består av.
 
Foto: A picture from the air of the new channel at Camp Outback. You see the grass is turned yellow and the new grass i was seeding in mid april is just 2 mm long and it is white on the picture. 
All because the long dry period without rain, but the last two days it has been raining up to nearly 50 mm so I hope the grass will start growing and the yellow grass turn green. 
Pike bay at the bottom of the picture.
   
När det var sista morgonen och vi skulle börja tömma tältet satt Uffe och funderade och undrade lite om... ytter tältet borde vridas tvärtemot det borde ju stämma bättre med innertältets öppningar... jo det har funkat bra och varit logiskt att ha som vi haft att förtältet borde vara ihop med den största ingången men tydligen inte om man kollar riktigt noga på den med skickade bilden. Så enkelt sammanfattat har min man som skaffade tältet före min tid, haft yttertältet bakofram i över 12 år!!  
 
Och ja vi hade soligt och trevligt. Vi har både paddlat, glidit fram i en roddbåt - Uffe stod för farten, och badat samt bastat och eldat och duschat och vandrat, ja allt campingen erbjudit. Vi sov så härligt i vårt braiga tält och har ju konstaterat att det är slitet men vi får se om det byts ut eller klarar en sesong till.
 
 
 
 
Väl värt ett besök
 
 
 
Om du gillar följande så är detta ett ställe för dig.
 

Tyst, lugnt, ensligt, omgiven av milsvida skogar, vid den klara källsjön till Mien, ligger sveriges sydligaste vildmarkscamping, ett harmoniskt samspel mellan djur, natur och människor. Här kan ni fiska, bada och göra skogspromenader. 

Stressa ner ute i skogen vakna till fågelkvitter och blicka ut över sjö och myr? 

Ha ett litet större område omkring dig och din husvagn och färre grannar än vad vanliga camping- platser kan erbjuda?

Sitta i den ljusa sommarnatten vid en grillbrasa och filosofera?

Försöka klara dig utan elektricitet under några dagar eller veckor (batteri kan laddas uppe vid gården)? 

Ligga och sola på en brygga med en god bok?"