Bloggiblogga

En blogg om mig, min familj och mitt stora intresse Geocaching.

Kvällsmat

Kategori: Jag och familjen, Smartson, Testpilot

Tack SMARTSON
 
I höstrusket kan det vara gott med varm soppa och just nu värmer sig 1000 hungriga testpiloter med nyheten Abba Middagsklart! - Bas till mustig fisksoppa. Smaken som testas är Hummerfond och Vitt vin och här kan du följa deras smakupplevelser. 
 
Och vi gör det så gärna!
 
 

Undrar om jag har detta...

Kategori: Jag och familjen

Magnesiumbrist: Vad du bör veta

Magnesium är en av de viktigaste mineralerna du har i din kropp efter vatten, syre och grundläggande näringsämnen. Det är viktigt för din utveckling och är mer relevant än kalciumnatrium och kalium eftersom det ansvarar för regleringen av alla tre.

Ett av de vanligaste symtomen på magnesiumbrist är att vara mycket törstig och dricka mycket vatten eller annan vätska varje dag. Detta beror på att du inte får i dig alla nödvändiga näringsämnen från maten och din kropp uttrycker det genom viljan att öka vätskeintaget.

Magnesiumbrist kan störa sömncyklerna, öka stressen eller minska en persons atletiska förmågor. Det återspeglas i personens livskvalitet mer än något annat.

De första symtomen är mycket subtila och nästan omärkliga, och sedan trappas de upp till en tydligare nivå med till exempel kramp i benen, smärtor i fötterna eller ”twinges” i dina muskler trots att du inte tränat.

När symtomen förvärras upplever du domningar, kramper, frekventa stickningar och i allvarliga fall även hjärtkramper, onormal hjärtrytm och personlighetsförändringar.

Magnesiumbrist kan påverka alla kroppens organ, särskilt dina muskler, vilket är förklaringen till att du kan uppleva en hel del smärtor, spänningar, kramper eller spasmer. Störningar i käklederna, huvudvärk eller tryck över bröstet, som inte tillåter dig att andas djupt kan också förekomma.

Det orsakar också sammandragningar av dina muskler, vilket leder till förstoppning, mensvärk, spasmer vid urinering, svårigheter att svälja, ”knutar” i halsen, fotofobi, hög känslighet för buller, känsligt nervsystem, sömnlöshet, ångest, panikattacker, hyperaktivitet, agorafobi, PMS, stickningar, domningar eller instabilitet.

När det gäller det kardiovaskulära systemet kan magnesiumbrist orsaka arytmi, hjärtklappning, bröstsmärtor (kärlkramp), spasmer i artärer, högt blodtryck och mitralklaffprolaps.

Varför är magnesium så viktigt?

Din kropp behöver det för i princip alla sina funktioner. Celler lever tack vare magnesium. Det är viktigt för enzymernas arbete och det syntetiserar proteiner, kolhydrater och fett. Det är också viktigt för energiproduktionen. Kort sagt; en brist på magnesium påverkar alla system i kroppen. Vatten som innehåller en hög halt av magnesium kan förhindra denna brist.

 Strykt under det jag känner stämmer mest in. Och det finns nästan bara i sådant jag inte äter. 

Hur får jag i mig magnesium genom min dagliga kost?

Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium är 300 mg för män och 280 mg för kvinnor. Gravida kvinnor bör konsumera 350 mg. Magnesium finns främst i nötter (som mandlar, cashewnötter eller valnötter) och i baljväxter (som ärter).

En kost rik på magnesium kan se ut på följande sätt under en dag:

  • Frukost: te med lättmjölk och två hela skivor rostat vetebröd.
  • Förmiddag: 10 nötter eller 10 mandlar
  • Lunch: en kopp färsk spenat, 120 gram naturlig tonfisk och 1 kopp kokt fullkornsris. Ett lätt flan med två hackade valnötter som efterrätt.
  • Mellanmål: lättmjölk med flingor och ett äpple.
  • Seneftermiddag: 2 ris- eller havrekakor med en näve russin.
  • Middag: kycklingbröst med mangoldpudding, en tomat och gurksallad. En halv kopp jordgubbar till efterrätt.