Bloggiblogga

En blogg om mig, min familj och mitt stora intresse Geocaching.

Fristad Event 2013

Kategori: Geocaching, Jag och familjen

Ett nytt event att besöka ett omtalat och ett som återkommer...varför har vi inte åkt innan..bra fråga men i år blev det av. En liten fnurr på tråden höll på att ställa till det lite kvällen innan men inget goda vänner inte reder ut. Vi var hela familjen samt Birgitta i bilen. På plats mötte vi upp mamma och pappa som stog med sin stora fina husbil på parkeringen. Här var det massa folk och fler skulle det bli.
Vi loggade 2 burkar i väntan på att regestreringen skulle öppna. 
Sen var det massa lotter att köpa och en geo shop mm på mm. Pappa ville höra första föredraget så då passade vi på att gå tips promenaden samt prova ponnyridningen.
 
 
Vi tänkte att vi skulle passa på att ta en promenad slinga så vi fick gå lite och inte bara hoppa in och ut ur bilen samta att mamma och pappa kör ju husbil, bra med ordentlig parkering då.
 
Vi valde att gå 
 Spåret 1 till  Spåret 13 det tyckte tydligen även Djurets och Jsson83 var en bra ide´ vi slog följe.
 Orginal gänget var ju bojip, och vi
( U+L & CO ) och CUR1
9 blev vi på vår tur.
 
Här sken solen och alla var glada bilen fick behålla fika korgen medans vi gick runt och sen blev det fika bara en liten bit ifrån parkeringen. 

Underbart med en sådan här promenad då barnen fick springa av sig och visa sina cachingkunskaper då de faktiskt hittade flera burkar först! Barnen är 3 resp. 5 år gammla. 

 
Härliga miljöer.
 
 
 
Fikat måste ju dokumenteras dock var vi så sugna att vi fikat klart när kortet togs.
 
 
Dagens bästa kom härnäst.
 
 Vattenvägen väl värd sin 
 
 
Nu kom regnet och det var dax att ta sig tillbaka för att ladda om och få nya eventgömmor. Lotterna man fick när man signera in sig på eventet var det nu dragning på vi fick minst en grej var då det fanns massa priser så även de som inte fick något fick något.....!
 
Nu blev det ingen husbil med för nu hade även jamandcat anslutit med platser över i sin bil. Vi körde som vanligt inte raka vägen till första gömman vi skulle logga men ändå en FTF på  Skalle hållplats.
 
Nu bar det iväg mot lite nya kul gömmor och transport vägen till en fin gömma var....på dessa.
 
 
 
Spångarna ledde till  Fågelskådaren
vyn här var så fin.
 
  
 var några av dagens gömmor.
 
Vi gick även en avslutande runda innan vi gav upp i tidsbrist och av trötthet. Barnen har varit så fantastiska och orkat hela dagen. WOW så stolt över mina barn.
Denna tur gav flera poäng värda burkar.
 
Lite bilder från dagen utan att nämna vilka burkar ifall någon spoiler...sluta kolla om du inte vill spoilas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

27 år sedan

Kategori: Allmänt

Tjernobylolyckan

Tjernobylolyckan, eller Tjernobylkatastrofen eller Tjornobylolyckan (ukrainskaЧорнобильска катастрофа) var en allvarlig reaktorolycka i kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina (dåvarande Sovjetunionen). Olyckan inträffade natten till lördagen den 26 april 1986 klockan 01.23.45 (lokal tid) när reaktor fyra i utkanten av staden Pripjat förstördes genom en explosion och ett moln medradioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa.

Orsaken till olyckan var en kombination av reaktortypens konstruktion och den mänskliga faktorn. Personalen stängde av flera säkerhetssystem i strid med gällande regler för att kunna genomföra vissa test.

Till att börja med gavs ingen information om att en allvarlig olycka skett. Anställda vid Forsmark, 1100 km från Tjernobyl, upptäckte förhöjd radioaktivitet måndag morgon den 28 april. Ytterligare mätningar gjordes och det kunde konstateras att radioaktiviteten inte kom från det svenska kärnkraftverket. Detta gav en första indikation om att något hade hänt i Ukraina. Även satellitbilder visade vad som hade hänt. Motsvarande upptäckt i Finland, känslig utrustning visade radioaktivt utslag på en person som kom in till sin arbetsplats, hade inte ännu getts ut, då man bedömde att det var frågan om ett mätarfel. Enligt Russia Today försökte Sovjetunionen först hemlighålla för omvärlden att olyckan hade inträffat.

Det tog lång tid innan man ens på plats insåg hur allvarlig situationen var. Man antog att själva reaktorn var hel. Skalan på mätarna som fanns tillgängliga räckte inte för att visa nivån på strålningen, varför den missbedömdes. Av de som deltog i arbetet med att kyla ner reaktorn, släcka elden och stoppa de radioaktiva utsläppen de första dagarna insjuknade 134 i strålsjuka. Fram till mitten av 2005 har färre än femtio personer omkommit som direkt följd av olyckan. Uppskattningarna om total dödlighet på grund av olyckan varierar mellan kring tusen och kring en miljon.

I november 1986 göts hela reaktor 4 in med 250 000 ton betong i ett slags sarkofag för att hindra ytterligare spridning av radioaktivitet. Det har senare framkommit uppgifter att betongen håller på att spricka. En ny sarkofag skall byggas, bland annat med hjälp av pengar från EU.  Tillträde är förbjudet för allmänheten till ett område kring reaktorn med en radie på 30 km. Forskare med särskilda tillstånd tillåts vistas i området, men det görs även turistutflykter.

Tjejligan är ute.

Kategori: Geocaching

En ledig dag med tjejerna.
 
 
Oj vilken Egypten Flasch back det var här.
 
 
 
 Piren i skogen ett åter besök fick det bli här efter att det var massa snö sist och vi inte vågade ge oss på alla ställen som var troliga, idag vågade vi och fann den.
 
 
 Hassafall dagens poäng vackert som en sommar dag....typ eller kall vårdag.
En multi i fin miljö. 
 
 
 
En vandringsled utgår från Hembygdsgården och går utmed Tabergsån och Sandserydsån till Hassafall. Naturen kring Hassafall är kuperad, nästan lite trollsk och romantisk och har i gammal tid varit ett givet utflyktsmål för hovslättsbornas söndagspromenader. Hassafall består av flera vattenfall som vid höga vattenflöden ter sig ganska magnifika, även vintertid. Fallhöjden från det övre fallet till det nedre är ca 50 m.Vandringsleden är idag förlängd till Varkullen som är en bergshöjd, 228 m.ö.h. med vacker utsikt i alla väderstreck.
Vid Hassafall finns två grillplatser. Leden återvänder från Varkullen till Hembygdsgårdens parkering och är ca 4,7 km lång.
 
 Barnarpssjön #9  detta är ett av ställena vi besökte på vår runda runt Barnarps sjön också det bästa av ställerna, här var det såklart fika dax, och vi hade nu varit hungriga i över en timme.
 
 
och här sågs årets första
 
 
Sen dagens roligaste och adrenalinigaste.