Bloggiblogga

En blogg om mig, min familj och mitt stora intresse Geocaching.

En familjedag

Kategori: Geocaching

Vi hade ordnat picknik lite lunchig sådan med pastasallad och även bullar och kakor saft och kaffe. Sen höll vi tummarna att vi skulle ha uppehåll så vi kunde fara på burkjakt. Cornelia den rackarn är så bra på det här och hittade Alvaret i Dala innan jag ens kommit till nollan, jag gick förbi gömman men då det inte var någon hint så sa jag att härnågon stanns är den nog vi har 5-6 m kvar. Cornelia och Olivia började kolla alla små vrån som de fan och i de 3dje så var burken, då hade jag passerat med 2 m och hade 4 kvar enligt gpsén.
Lite om alvaret:
Ett stort område som domineras av kalksten med tunna jordtäcken. I området finns även kullar med morän. Betestrycket varierar mycket. Delar av marken har högvuxen vegetation som inte betats. Den södra
centrala delen är bevuxen av skog. Mest ängssvampar hittades i de västra delarna kring kalkbrottet. Ingen svamp
hittades på kalksten med tunna jordtäcken eller fuktängar. Delar av området behöver röjas på träd. Elva arter av vaxskivlingar påträffades varav fyra rödlistade arter.
Flera rödlistade gaddsteklar och fjärilar har hittats vid en gaddstekelinventering i området.
       
På dagens första gömma fan jag del 2 men inte 1 och tur var ju det, men när jag rörde vid del 2 så ropade Cornelia till, där! en Birgitta gömma.... ha ha ja Birgitta gillar dessa och vi har loggat några innan av samma eller likande sort.
TVÅ- Alebäckasjön och ja det underlättar att vara 2 samt att ha pennan med sig.
 
Alebäckasjön. Foto: Länsstyrelsen
 
Lite info om:
Alebäckasjön ligger vid Klagstorpsåsen i Dala socken. I sjön finns flytbladsvegetation och  breda kantzoner av sjön täcks med gul näckros och gäddnate. I strandkanten finns fuktängar med säv och kaveldun samt rikkärr. Runt sjön växer en blandskog med björk, gran och tall. Alebäckasjöns vatten har hög kalkhalt eftersom sjön får sitt vatten enbart från uppströmmande kalkhaltigt grundvatten och direkt nederbörd.
   
Generellt sett utgörs naturtypen av naturligt eutrofa sjöar och småvatten med hög biologisk produktion och artrika samt generellt näringskrävande växt och djursamhällen. Vattnet är näringsrikt och välbuffrat, klart eller relativt grumligt. Sjöhabitatet omfattar stranden upp till medelhögvattenlinjen.
   
Rikkärr finns i partier runt Alebäckasjön. Rikärren är kända för sin artrikdom. Bland kärlväxter kan nämnas näbbstarr, trindstarr, myggblomster, ängsnycklar, kärrspira, snip, tagelsäv och gräsull.
 
Legobrottet Här var det dax för fika och tjejerna valde att sitta på bordet.
 
 
Jag förstår inte hur det går till att ur denna grop såga eller vad de nu gör, få stupa med så raka kanter, i sten.
 
 
Och sen göra dessa varianter.
 
Kommentera inlägget här: