Bloggiblogga

En blogg om mig, min familj och mitt stora intresse Geocaching.

Skottdagen caching Event

Kategori: Geocaching

Detta händer ju bara var 4 de år

Skottdagen

Skottdagen den 29 februari är den extra dag som inskjuts varje skottår. Fram till och med 1999 räknades i Finland och Sverige den 24 februari som skottdagen men sedan år 2000 infaller skottdagen den 29 februari, enligt ett beslut av Namnlängdskommittén år 1996.

Anledningen till att skottdagen ligger i slutet av februari snarare än vid slutet av året är att den gamla romerska kalendern, som användes av romarna innan Julius Caesar introducerade den julianska kalendern år 46 f.Kr., började med månaden mars. Skottdagen placerades alltså i anslutning till romarnas nyår.

Varför man gjorde på detta sätt, och inte lade den precis före den 1 mars, är något oklart. En anledning kan vara att man var påverkad av tidigare grekiska månkalendrar där man hade 12 månader med lika lång längd – 30 dagar – och sedan lade man till 5 dagar i slutet på året som inte tillhörde någon månad, de så kallade Epagomenai (grekiska "de tillagda"), för att komma upp i 365 dagar totalt. Skottdagen kom då att bli en ny 6:e dag före de tidigare fem extradagarna.

Inom EU beslutade man i slutet av 1990-talet att ändra den tidigare placeringen av skottdagen och i stället låta den 29 februari vara officiell skottdag med början år 2000. Även den romersk-katolska kyrkan räknar numera den 29 februari som skottdag.

Då får man ju passa på och utnyttja denna extra dag. Så vid strax före 8 på morgonen så packade vi i hop oss och körde mot Skövde hämtade upp Birgitta och sedan for vi vidare mot Mariestad och Mamma och Pappa som skulle ha barnen till 14,30 så vi kunde besöka skottdags eventet. Där passade vi även på att äta lite när vi ändå småpratade med de andra deltagarna på Lundstedt konditori i Mariestad.

Sen blev det lite gömmor som vi planerat att logga.

Maffig gran! Detta var ju ett ställe vi loggade  Johannesbergs Granen .Jag hade oxå en specialare att logga detta var "burken"Who is obsessed? Do not log this cache! Denna loggade vi fast men inte ska..... eller hur är det med det!Här var vi oxå och sniffa, lånat fotot av internet då jag inte hade tid med sådant då!