Bloggiblogga

En blogg om mig, min familj och mitt stora intresse Geocaching.

Geomedicin för 2

Kategori: Geocaching

Birgitta min underbara geo vän och jag ville komma ut i friska luften och ventilera lungor och lätta våra hjärtan och tömma våra huvuden. En helt vanlig georunda med andra ord. Målet för dagen var 2 gömmor åt Ulricehamns hållet samt massa andra burkar längs vägen och i omnejd så strax efter 9 möttes vi upp på det vanliga stället och for vidare tillsammans. Det var ju hellregn på morgonen och Birgitta var skeptisk men jag var possetiv åt oss båda och sa jo nu ger vi oss iväg håller tummarna och om det regnar så snackar vi massa på ett fik över en go kaffe!
 
Jag kom i regnkläder till mötet, Birgitta kom med kassar med extrakläder gummistövlar paraply mm. Men det vart en ofantligt solig och härlig dag och inget regn. 
 
Vi började med Vädersholm
Vädersholms medeltida borg i Södra Vings socken nämns första gången i historien 1378. Innahavare då var Heine Snakenborg. Han var en anhängare till den dåvarande svenske kungen Albrekt av Mecklenburg. Men efter slaget vid Åsle 1389 sålde Snakenborg borgen till drottning Margareta, som donerade den till Gudhems kloster 1392. Under medeltiden låg borgen ute på en ö i sjön Mogden men en sänkning av vattenståndet har idag gjort det till en halvö. Av borgen idag syns tre kullar med rester av byggnader. På den första kullen som är den högsta låg det centrala borgtornet. Detta var troligtvis anläggningens enda byggnad helt i sten. På den mellersta kullen finns rester av en källare under ett större trähus och på den yttersta kullen rester av en stor träbyggnad som kan ha varit borgherrens bostad. Borgen förföll troligen redan under 1400-talet.
 
 
När jag körde mot detta ställe tog vi kanske inte den smartaste vägen men när vi närmade oss sa jag - Här har jag varit! detta var före geocachingen och det var ett snabbt stopp mest för att Uffe och jag gillar 
 
 och svängde in.
 
 
Vi fortsatte turen mot  Well's ruin för det var dessa 2 som var viktigast med dagen, självklart tog vi de vi passerade för vi är ju U+L och Bojip vi loggar det vi kommer över.
 
 
Kyrkan byggdes troligen under senare delen av 1100-talet, men på hösten 1893 stod den nya kyrkan färdig och då lämnades den gamla att förfalla. 1933 påbörjades arbetet med att restaurera och säkra den återstående ruinen och det firas fortfarande en del sommargudstjänster här. På kyrkogården runt kyrkoruinen räknar man med att det finns omkring 13000 gravar. Enligt sägen fick gravgrävarna rikligt med brännvin att dricka inför och under arbetets gång. Kyrkogården var trång och Brynnebäckens vattennivå betydligt högre än idag. Det hände att nygrävda gravväggar rasade samman och gravarna fylldes med vatten och flytande kistor. Flertalet av kyrkans inventarier används nu i den nya kyrkan strax intill.
Den nya kyrkan och den gamla kyrkan.
 
 
Vi hittade oxå ett vackert ställe som heter  Bogastugan inget var öppet men det varkade som ett fik.
 
 

Idag används också området förutom som hembygdsgård också som iläggningsplats för fritidsbåtar. Detta sker i samarbete mellan Tolkens fiskevårdsförening och Södra Vings Hembygdsförening.

Intressant är att området karaktär av gemensamt bruk kvarstår, dock i andra former än det ursprungliga ändamålet.

Ladugården är timrad och bjälkarna på takets insida är saxade. Byggnaden är omkring 20 meter lång och innehåller stall för 2 hästar, fåhus för 4 kor, höns och grisar samt loge och lada. Ladugården är försedd med ”skunke”, en ungefär 1 ½ meter bred utbyggnad över dörrarna vid stall och fähus, dvs det är egentligen framsidans vägg som är indragen för att ge regnskydd osv. åt bonden då han skulle bära foder från ladan till stallet. ”Skunke” var förr mycket vanligt på ladugårdarna i bygden, men denna ladugård är den enda kvarvarande i sitt slag i bygden.

Troligtvis har ladugården uppförts vid 1800-talets mitt av syskonen Ögrens morföräldrar August och Beata Johansson . fram till 1946  var den i bruk för kreatur . Det kan heller inte ha varit länge sedan den fick nytt tak och det är ju bland det viktigaste för att bevara dessa byggnader. Vackert och väl värt ett besök.

Och dagens adrenalin kick gick till Bojip med att logga Gamla järnvägsbron  Bojip gav sig ut på det magnetiska, jag håller i 2 gpsér och 2 kameror samt en förlängd arm för att ge en penna till bojip som inte fick med en ut. Hon klättrade runt hit och dit men så var det med mina guidande hök ögon som hon kunde lägga vantarna på den. Tjoho!! När det var dax att logga så stannar en dam på bron och tittar förundrat på Birgitta och mig ganska förståligt och modig var den nyfikna tanten oxå som efter en stunds betraktande vågar frågar" Har ni tappat något eller?". Måste erkänna att om vi tappat något där hade nog chansen varit minimal att det INTE trillat i vattnet om den inte var försedd med en otroligt stark magnet förstårs, så hon fick i stället en liten beskrivning om hur geocaching går till, hon kommer nog inte att klättra ut och muggla gömman.

Sen skulle vi ju fika och det var så att det var knorr i magen och en otroligt god dagens meny då jag tog kyckling Birgitta tog fisk. Ute i solen såklart för det regnade ju inte.

 

KOMMENTARER:

  • Birgitta säger:
    2012-07-20 | 20:54:08

    Världens bästa geo medicin! Finns bara en biverkan. Man blir lätt beroende......Tack för att Du finns!

  • Anonym säger:
    2012-07-22 | 21:58:27

    ÅÅ gullig du är! Tack

Kommentera inlägget här: